donderdag 30 maart 2017

NAAIMACHINENAALDEN deel 1

Er zijn heel veel merken naaimachinenaalden te koop, en dan zijn er van elk merk ook nog tig verschillende soorten..... hoe weet je nu welke naalden je waarvoor moet gebruiken?

https://www.anneliefs.nl/c-2854161/naaimachinenaalden/


Om het een stukje makkelijker voor je te maken leg ik in deze blog het verschil tussen een aantal naalden uit. (Ik gebruik zelf alleen de naalden van het merk Schmetz, omdat dat voor mij de beste naalden zijn, daarom schrijf ik alleen over deze naalden)

UNIVERSEEL

De naam zegt het al, deze naald is geschikt voor de meeste stoffen.    Handig om altijd een voorraadje van in huis te hebben.
De naald is verkrijgbaar in verschillende naalddiktes: 60 t/m 120 (hoe hoger het getal hoe dikker de punt van de naald) Naalddikte 80 wordt het meeste gebruikt.
                                                                                                          

MICROTEX   

Ook een superfijne naald om altijd een pakje van te hebben liggen, deze naald heeft een zeer scherpe punt en is perfect voor dunne dichtgeweven microstoffen, plastic, skai, maar ook ideaal voor kant, zijde en synthetische zijde-achtige stoffen. Mijn ervaring is wel dat de microtexnaald wat sneller breekt als een universele naald.
Deze naald is verkrijgbaar in de diktes 60 tot 90

JEANS   

De jeansnaald is uitermate geschikt voor normale tot zware dichtgeweven stoffen zoals Jeans, canvas, meubelstoffen, Ook dikkere skai, plastic en zeil kun je prima met deze naald verwerken. Heb je geen leernaald in huis, dan is deze rits ook goed te gebruiken voor suéde en leer.
De jeansnaald heeft een zeer scherpe punt waardoor je mooie gelijkmatige steken kunt maken.
Verkrijgbaar in de diktes 70 tot 110

TOPSTITCH

Met de topstitchnaald is het makkelijker te naaien met dik doorstikgaren. De naald heeft een scherpe punt en groter oog en een lange groef zodat je eenvoudig dikker garen of meerdere draden tegelijk in kunt rijgen. Vaak moet je wel de bovenspanning van de machine wat strakker zetten, het is raadzaam om eerst een paar proeflapjes te maken.

BALLPOINT      

De ballpointnaald is door zijn veel rondere punt het beste om te gebruiken bij gebreide stoffen zoals tricot, jersey en joggingstof. Door de ronde punt steekt de naald niet door de vezels maar glijdt er tussendoor waardoor je geen gaatjes of ladders krijgt.
Als je met deze stoffen een gewone naald gebruikt kan dat wel gebeuren.
Verkrijgbaar in naalddikte 70 tot 100        

Dit waren de eerste 5 naaimachinenaalden, binnenkort volgt deel 2 met ook weer uitleg over een aantal naalden.
Geen opmerkingen: