zondag 7 januari 2018

Hoe maak ik Hexagonnen?

Zoals ik in het vorige blogje al schreef begon ik met oud en nieuw met een nieuw project,
Inmiddels zijn er al zo'n 100 dames die met mij meedoen, (je kunt je nog steeds aanmelden via deze link:  , je krijgt dan gratis elke zaterdag een deel van het patroon per mail.)

Het is een hexagonnenquilt en ik laat in dit blogje zien hoe ik deze quilt maak (er zijn meerdere manieren, iedereen werkt op zijn eigen wijze, voor mij werkt deze manier het fijnste)


Als eerste maak ik een malletje van paternoplaat om op de stof te tekenen 
Leg dit malletje op de achterkant van de stof en trek de omtrek na met een vulpotlood.


 Daarna knip je de stof uit met ongeveer 0,50 cm naadtoeslag (Dus NIET over de getekende lijn knippen)

Leg het uitgeknipte stukje stof met de goede kant naar beneden op tafel en leg in het midden een papieren malletje, als het goed is past dit malletje precies binnen de getekende lijn.
Neem een lijmpen of stift  (ik gebruik de navulbare lijmpennen van Sewline)  en lijm over de rand van het malletjes (ik lijm altijd de helft van de stof en de helft op het malletje)Vouw nu de randen van de stof naar binnen en plak ze op het kartonnetje, plak zo alle randen rondom het kartonnetje vast.
Maak op deze manier 1 hexagon van stof A en 6 van Stof B


Nu beginnen we met het inelkaar zetten van je eerste Hexagonbloem.
Neem de middelste hexagon en leg daar 1 van de andere hexagonnen op. (goede kanten op elkaar)Naai met kleine steekjes aan elkaar.Aan het eind van het naadje, vouw je de naad open en leg je het volgende hexje met de goede kant op het middenste hexje, naai vast op dezelfde manier. Op deze manier naai je alle 6 hexjes vast rondom de middenste.Je hebt nu al een bloem maar de "blaadjes" zitten nog niet aan elkaar...


Haal nu de gelijmde randjes van het middelste hexje voorzichtig los en haal het malletje eruit.
 (als je dit voorzichtig doet beschadig je de stof niet, en kun je het papieren malletje ook weer opnieuw gebruiken)


Nu kun je eenvoudig de bloemblaadjes op elkaar leggen en de losse naadjes 1 voor 1 vastzetten.


KLAAR!  De papieren malletjes in de buitenste rand blijven zitten totdat je er een nieuwe rand aan hebt gezet, dan mogen deze er ook uit. 
zorg er voor dat er in de buitenste rand altijd malletjes blijven zitten.

Veel Hexplezier!

7 opmerkingen:

thedadigitaal zei

Heb mijn bloem klaar en zie uit naar zaterdag
Informatief vooral als je het nog nooit gedaan hebt, ik teken nooit op de stof maar knip de stof zo uit de hand terwijl ik het kartonnetje op de stof vasthoud en ik naai de blaadjes ook meteen helemaal aan elkaar en dan steek ik de draad weer terug voor het volgende.hexje. Misschien een idee Annelie om ook de methode met naald en draad de stof om het kartonnetje vast te zetten te laten zien. Ikzelf gebruik deze methode bij heel kleine hexjes, dan vind ik plakken zo'n gepruts Leuk allemaal en veel succes, hoe je het ook doet! Het is een mooie verslaving!

Unknown zei

Mijn bloem is ook klaar, is er ook een besloten Facebook pagina voor de hexies? Lijkt me leuk om foto's van de andere deelnemers te zien of zelf iets te plaatsen zonder dat mijn vriendengroep hiervan mee hoeft te genieten.😊

Annelie zei

Ik ben bezig met het maken van de besloten Facebookgroep, De link krijgt iedereen bij de volgende weekopdracht.Hermie zei

ik plak ook, maar knip vierkantjes, leg het hexjes erop en knip de hoekjes eraf en dan plakken. Als je malletjes hebt hoef je eigenlijk niet meer te tekenen.

Annelie zei

Ja klopt Hermie, Dat is ook een goede manier.Leuk om te zien dat iedereen dan toch een eigen manier van werken heeft.

Anoniem zei

En daarom had ik een hekel aan de hexaconnen ,maar gelukkig door de stempels die perfect werken is het leuk geworden.

Gr Ans.

mieke zei

ik gebruik een mal die 0,5 cm groter is dan mijn papiertje om op de stof te tekenen en daarna uit te knippen